Certificering, must of modeverschijnsel?
16 januari 2019
Eén van de onderwerpen tijdens de ledensessies afgelopen november was certificering. En vraagt u zich nu wel eens af, wat moet ik daar toch mee? Of wat betekent dat voor mij? In dit drieluik vertellen een kweker, handelaar en Floriculture Sustainability Initiative vanuit hun rol over certificering.
De vraag van de consument naar eerlijke, betrouwbare en duurzaam geproduceerde bloemen en planten neemt toe. Handelaren, waaronder retailers stellen steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid. 'Duurzaam telen' betekent het voldoen aan een duurzaamheidscertificaat.
Certificering vergroot je marktkansen!
Arjan Dukker (Dukker Chrysanten) vertelt: "Ik adviseer kwekers die ook het MPS-GAP certificaat willen halen, zoveel mogelijk te registreren. Bijvoorbeeld het gebruik van gewasbescherming. Dan heb je wat om te laten zien. Ook aan je klanten. Het kost relatief weinig geld en tijd, maar het kan veel opleveren omdat je je kansen op de markt vergroot. Klanten willen steeds vaker weten hoe je je bloemen kweekt en welke gewasbeschermingsmiddelen je gebruikt. Ook worden de eisen vanuit de overheid steeds strenger. Ik vind dat we als Nederlands sierteeltsector voorop moeten blijven lopen, ook met duurzame bloemen en planten. Je hebt weinig te verliezen, dus waarom zou je niet gaan voor certificering?"
Een certificaat is echt een 'license to sell'
Elise Wieringa, Manager Quality Assurance & Sustainability bij Royal Lemkes is één van de versnellers van FSI: "Retailers, waaronder de grote internationale supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en e-commerce bedrijven stellen steeds meer eisen aan kwekers op het gebied van duurzaamheid. Floriculture Sustainability Initiative (FSI) is het leidende initiatief voor verduurzamen in de internationale sierteeltketen met een concrete doelstelling: in 2020 is 90% van de door de leden geproduceerde of verhandelde bloemen en planten duurzaam. Elise vertelt: "Als versneller zet je dit vliegwiel in gang, opdraaien en aanzwengelen om zo snel mogelijk steeds meer kwekers over te laten gaan tot certificering. Voor de nabije toekomst is een certificaat echt een 'license to sell'."
Certificering is een middel, maar geen einddoel
In Floriculture Sustainability Initiative (FSI) werken marktpartijen en maatschappelijke organisaties samen om de sierteeltsector duurzamer te maken. FSI heeft als doelstelling, dat de internationale sector in 2020 90% van alle bloemen en planten duurzaam produceert en verhandelt. Programmamanager FSI Jeroen Oudheusden deelt zijn visie: "Duurzaamheid is een randvoorwaarde voor bestaan. Het moet in de strategie van iedere organisatie verankerd zijn. Mijn advies aan kwekers die dat nog niet doen is om daar vandaag nog mee te beginnen. Probeer aan te sluiten bij goede kwekerspraktijken en vraag uit de markt. Stel haalbare doelen en laat de markt zien welke initiatieven je onderneemt om te verduurzamen. Certificering is een middel, zeker geen einddoel. Je lost er niet alle duurzaamheidsvraagstukken mee op, maar het is een goede eerste stap."
Wat doet Royal FloraHolland met duurzaamheid?
Meer weten?
Bent u geïntresseerd in certificering? Neem contact op met de afdeling Sustainablilty.
Meld u aan voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Niet meer tonenAanmelden